Waarom ‘Wie is het?’ jouw zoekgedrag gaat veranderen

Uitsluitingen

Je kent dit spel mogelijk nog wel van vroeger. Een spel waarin je moest raden welke karakter de andere speler had gekozen. Eigenlijk ging je niet raden. Je vroeg bijvoorbeeld niet: “is het toevallig een man met rood haar, een snor maar zonder een bril?”. De kans dat je het dan snel gaat winnen is nogal klein. Nee, wat deed je wel, je ging werken met uitsluitingen! Je stelde waarschijnlijk als eerste de vraag: “is het een man (of een vrouw)?”. Je klapte de karakters neer die niet van toepassing waren en ging zo verder.

En wat dit met social media te maken heeft?

Heel veel! Want hoe vaak gebruik jij het  minteken in je zoekopdrachten? Zet je namelijk voor een woord een minteken dan sluit je vervolgens dat woord uit voor de zoekresultaten! Zou ik bijvoorbeeld zoeken op ‘investeerder’ dan krijg ik wel heel veel zoekresultaten. Natuurlijk zet ik er andere oplossingswoorden bij zoals ‘nodig’ of ‘gezocht’. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

investeerder nodig gezocht

Ik zet ‘nodig’ en ‘gezocht’ tussen haakjes (het is net wiskunde) om de extra zoekfunctie ‘OR” er ook tussen te kunnen zetten. Zo krijgen ik resultaten die ‘investeerder nodig’ bevatten of ‘investeerder gezocht’.

Stel dat ik nu in bovenstaand resultaat ‘investormatch’ wil uitsluiten (zou ik niet doen want zij matchen investeerders met mensen die een investeerder nodig hebben). Dan wordt het:

investeerder nodig gezocht min investormatch

 

Dus in plaats van je dat alleen maar alternatieve woorden gaat toevoegen aan je zoekopdracht kun je dus beter naar het zoekresultaat kijken en dan met uitsluitingen gaan werken. En ja dit werkt ook in de zoekbalk op LinkedIn, Twitter, Facebook, etc!

Het vraagteken is soms ook een zoekkarakter

En nu wordt het heel leuk als je tenminste twitter gebruikt. Je kunt daar (en ik heb het nergens anders kunnen ontdekken tot nu toe) ook het vraagteken (?) gebruiken als zoekkarakter. Of dat belangrijk is? Jazeker! Want je filtert dan alle vragen uit Twitter die jouw zoekwoorden en uitsluitingen bevatten maar dan in vragende stijl! En meestal duidt dat op een behoefte.

Waar een spelletje allemaal niet goed voor is he?

Een ander dit inzicht ook meegeven? Deel deze blog dan via onderstaande sharebuttons!

Tags: , , , , , , , ,
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.